SBS Design Studio

FAQ

Întrebări frecvente

Experiența noastră acoperă peste 5 ani de lucru de la lansarea oficială a SBS Design Studio, însă avem peste 30.000 de ore de proiectare și design în ultimii 8 ani. Ca și proiecte complete, până la finalul anului 2024 am finalizat și implementat peste 70 proiecte (cu suprafețe cuprinse între 38-600 mp), predominant rezidențiale, aici referindu-ne la proiecte care au parcurs atât faza de concept/proiectare cât și cea de implementare în șantier până la stadiul ‘la cheie’. Pe pagina noastră de Facebook puteți regăsi postări din șantiere realizate de-a lungul timpului în diverse etape de lucru.

Deși în portofoliul nostru veți regăsi proiecte care abordează cu precădere un stil contemporan, am realizat și proiecte în stil clasic, neoclasic, industrial, scandinav/rustic scandinav/boho, japandi, wabi sabi, mediteranean sau proiecte care sunt realizate predominant într-un stil contemporan, dar cu influențe din stilurile mai sus amintite.

Suntem conștienți că persoanele interesate de un proiect de design și-ar dori ca prețurile să fie afișate pe site însă, fără a însemna o lipsa de transparență, oferim servicii personalizate, iar un tarif standard nu poate acoperi orice situație întrucât acesta nu ia în considerare o serie de factori precum: stadiul în care preluăm proiectul (la roșu, la gri, la alb), gradul de intervenție din partea noastră, suprafața utilă, stilul urmărit de către Client care influențează complexitatea proiectului, complexitatea în sine a proiectului care este dată și de numărul de ore de lucru care va fi alocat designului/proiectării efective, de cerințele Clienților coroborate cu posibilitățile tehnice ale spațiului care pot conduce, la rândul lor, la un consum suplimentar de resurse materiale și umane, numărul de furnizori implicați pentru solicitarea de oferte, numărul de livrabile care urmează a fi predate Clienților etc. Însă, este suficient să ne scrieți un mesaj și veți primi o ofertă personalizată în cel mai scurt timp.

Pentru o ofertă personalizată, ne puteți transmite pe e-mail sau prin intermediul formularului de contact următoarele informații/documente: releveul spațiului sau planul de arhitectură dacă imobilul este în stadiul de construcție, 4-5 imagini relevante cu interioare care vă plac, o scurtă descriere a proiectului vostru și a stadiului imobilului și, desigur, datele de contact la care vă putem contacta pentru mai multe detalii.

Orice persoana fizică/ juridică din România sau de pe teritoriul Europei poate deveni Clientul nostru. Proiectele pot acoperi aria rezidentială, HoReCa sau birouri. În anul 2024 am demarat și realizarea de proiecte inclusiv cu implementare și realizare de mobilier personalizat pe teritoriul Europei

Nu toți Clienții sunt familiarizați cu denumirile stilurilor abordate în designul de interior, iar adesea primim poze care reflectă stiluri diferite, inconsistență cromatică sau întâlnim chiar parteneri de cuplu care au viziuni diferite asupra amenajării. Acestea sunt lucruri uzuale și perfect normale în acest domeniu, iar primul pas de la care pornim este analiza imaginilor de inspirație, a chestionarului împreună cu Beneficiarii și a releveului/planului de arhitectură. Discuția detaliată de la începutul colaborării și corelarea elementelor de mai sus sunt menite a aduce clarificări din partea noastră legat de: stiluri și diferențele dintre acestea, ce elemente stilistice, funcționale sau cromatice nu vor putea fi acomodate împreună într-o amenajare coerentă, felul în care diferitele stiluri impactează bugetul unei amenajări, care este modul în care vom putea îmbina mai multe stiluri într-un mod unitar, care sunt eventualele compromisuri care trebuie făcute. La finalul discuției vom avea trasat un tablou unitar al temei de amenajare agreat de către toți Beneficiarii și care va fi urmat în etapele următoare ale proiectului.

Munca noastră este croită în jurul Clientului, nevoilor și preferințelor acestuia. Premergător discuțiilor detaliate pe care le purtăm cu Beneficiarii înaintea demarării oricărui proiect, completarea chestionarului este un element esențial întrucât acesta ne ajută să înțelegem mai bine stilul vostru de viață, lucrurile care vă definesc și vă aduc confort, cerințele funcționale cât mai detaliate de la care vom porni în realizarea designului și eventualele lucruri pe care doriți sau nu doriți să le regasiti în amenajare. De aceea, punem un mare accent pe completarea acestui chestionar întrucât doar Beneficiarii își cunosc nevoile și preferințele, iar aici ne referim, în primul rând, la cele funcționale.

Elementul cheie pentru un design personalizat este cunoașterea Clientului, pe care o realizăm prin coroborarea a 3 demersuri: întâlnirea de la debutul proiectului în care alocăm timp creării unei cât mai bune conexiuni cu fiecare Beneficiar în parte, chestionarul detaliat care cuprinde o serie de întrebări menite a cunoaște cât mai bine Clienții și analiza imaginilor de inspirație pe care le primim de la aceștia.

Da, oferim toată gama de servicii necesare unei amenajări sau renovări complete, inclusiv echipă proprie de lucru pentru care garantăm o calitate desăvârșită a lucrărilor de amenajare și cu ajutorul căreia oferim în mod implicit și serviciul de dirigenție de șantier. Cu toate acestea, fiecare Client poate alege să lucreze cu orice altă echipă de amenajări care va realiza lucrarea în baza proiectului de design pe care îl livrăm. 

Etapele de lucru sunt detaliate la Pagina Servicii - Cum se derulează colaborarea cu noi. Există mai mulți pași pe care i-am structurat și îmbunătățit pe parcursul anilor și am ajuns la un flux care să fie facil și util Clienților în orice etapă s-ar afla atunci când contractează serviciile noastre.

Timpul pentru finalizarea proiectului depinde de foarte multe variabile și îl putem estima sau discuta atunci cand deținem mai multe informații cu privire la stadiul proiectului, urgența cu care trebuie implementat, complexitatea lui, cerințele tehnico-functionale, bugetul disponibil la momentul respectiv, disponibilitatea echipelor de amenajări, precum și alte variabile care pot influența, pozitiv sau negativ, durata implementării.

Fiecare proiect are un grup de WhatsApp dedicat prin intermediul căruia comunicăm cu Clienții în etapele importante ale conceperii proiectului de design, pe parcursul implementării sau ori de câte ori există vreo întrebare sau neclaritate din partea Clientului. De asemenea, comunicarea se realizează și telefonic, prin e-mail sau via Zoom, după caz.

Pe langa întâlnirile și discuțiile online sau offline, pentru un feedback general la finalul etapelor principale păstrăm o legătură permanentă cu Clienții, astfel că putem ajusta variante și soluții fie în etapa de proiectare, fie în cea de implementare.

Fiind un domeniu complex, cu multe variabile, sunt mulți factori care pot influența în mod negativ finalizarea la timp sau complet a unui proiect. Dincolo de variabila timp, detaliată la întrebarea de mai sus (nr. 11), un proiect de succes se bazează în primul rând pe o comunicare eficientă, pe încredere (în designer, în furnizori, în soluțiile propuse), dar și pe un buget realist, stabilit de la început.

Materialele și furnizorii sunt recomandați și nu impuși în vreun fel de către studioul nostru. Primul criteriu de selecție și recomandare ține cont de calitatea produselor și a materialelor, coroborată cu bugetul disponibil al Clienților fie de la momentul contractării serviciilor noastre, fie luând în calcul o implementare pe o durata mai lungă în situația în care Clienții își doresc materiale și furnizori premium dar nu dispun încă de la început de toată suma necesară investiției, iar proiectul se va pune în operă în etape succesive. Un alt criteriu de selecție este istoricul favorabil pe care îl avem cu furnizorii din portofoliul nostru. Este important de precizat că fiecare Client poate opta pentru a lucra cu orice alți furnizori agreați de către acesta. 

Clienții vor primi imagini 3D ale proiectului cu mobilier și produse care vor reflecta în proporție de peste 90-95% realitatea dacă proiectul se va implementa întocmai cum a fost agreat; proiectul 3D nu este decât o reproducere fidelă a întregii amenajări care se va transpune în realitate.

În ceea ce privește mobilierul personalizat, la comanda, riscul este nul întrucât proiectăm mobilierul în spațiul 3D în baza măsurătorilor la milimetru realizate de noi în locație, iar firma producătoare de mobilier va efectua un nou set de măsurători finale înainte de lansarea în producție a mobilierului. 

Piesele de mobilier care nu sunt realizate pe comandă și vor fi achiziționate din diverse magazine vor fi reprezentate grafic și la scară, cromatic și stilistic (pe cât de realist posibil) în proiectul 3D, astfel încât să nu existe riscul ca acestea să nu poată fi acomodate sau să nu se potrivească din punct de vedere stilistic sau cromatic.

Singurele situații în care mobilierul ar putea să nu se potrivească cu spațiul și cu designul propus sunt acelea în care Clienții ar decide să opteze în final pentru cu totul alte produse decât cele agreate împreună cu noi și nu ar ține cont de argumentele pentru care am propus un anumit produs în detrimentul altuia.

Livrarea și montajul pieselor de mobilier sunt în sarcina producătorilor de mobilier contractați. În cazul proiectelor în care suntem implicați și în implementarea proiectului (prin serviciile de Project Management și Asistență la implementare), rolul nostru este de a ne asigura că toate fișele și planurile tehnice ale mobilierului au fost discutate, înțelese și mediate din punct de vedere tehnic cu firma producătoare, iar în locație vom realiza o verificare a mobilierului după montajul acestuia și/sau vom fi în contact cu echipele de montaj.

În situația în care proiectul de design presupune modificări arhitecturale sau structurale ale spațiului, întocmirea proiectului tehnic și autorizarea efectivă pot fi externalizate către un birou de arhitectură cu care colaborăm sau către o altă firmă aleasă de către Client.

De multe ori am întâlnit în faza inițială bugete nerealiste (prea mici raportate la cerințe) pe care clienții doresc să le aloce, nu doar din cauza faptului că nu dispun de o suma de bani mai mare, ci pentru simplul fapt că nu sunt familiarizați cu prețurile din domeniu, cu numărul de produse și materiale necesare pentru punerea în operă a unui proiect complet de design interior sau cu prețurile manoperelor pentru diverse activități. Astfel, după înțelegerea cerințelor, a gradului de complexitate a proiectului și după discuțiile detaliate în baza pozelor de referință setăm un buget realist bazat pe experiența noastră în domeniu. Pe parcursul proiectului, nu de puține ori, clienții au solicitat chiar să majoreze bugetul pe măsură ce dorințele și cerințele au căpătat o nouă înțelegere asupra calității și durabilității. 

Bineînțeles că au existat și proiecte cu bugete fixe, clare, care nu au putut fi depășite cu mai mult de 10-15% și care au fost de comun acord discutate și apoi proiectate în concordanță. 

De asemenea, dacă bugetul de care au dispus Clienții s-a dovedit a fi insuficient raportat la cerințe, dar nu au dorit să facă vreun compromis din punct de vedere al designului sau al calității produselor, de regulă aceștia au ales în final să amâne achiziția anumitor elemente sau sa realizeze etapizat implementarea.  

Există foarte puține cazuri în care se taxează suplimentar serviciile noastre în plus față de contract, bineînțeles cu acordul Clienților, în cazuri precum un upgrade la pachetul de project management sau refacerea unei zone după ce în prealabil aceasta a fost proiectată, eventual modificată și aprobată de către Clienți, însă cu toate acestea ulterior s-a dorit o nouă reevaluare a spațiului respectiv. 

Proiectele de amenajare sunt de cele mai multe ori proiecte complexe care implică foarte mulți furnizori, mai mulți prestatori de servicii, care trebuie coordonați într-un termen relativ fix pentru a pune în operă proiectul de design. Costuri neașteptate pot apărea și sunt incluse în ceea ce numim generic managementul schimbării, atunci când pot apărea întârzieri ale unor elemente, schimbări de ultim moment ale unor soluții (în special în cazul proiectelor de amenajare ale unor case sau apartamente vechi care pot ascunde multe probleme neștiute la momentul contractării, proiectării, bugetării). Cu toate acestea, situațiile în care costurile reprezintă sume relativ importante din bugetul total sunt foarte mici, iar atunci se evaluează împreună cu Clienții cea mai eficientă rezolvare a situației din punct de vedere financiar, estetic și funcțional.

Trăim într-o lume tot mai tehnologizată care ne permite creșterea nivelului de confort prin intermediul tehnologiei, fie că este vorba de sisteme Smart Home, soluții integrate/centralizate, soluții de climatizare centralizată sau alte automatizări, iar pentru acestea trebuie luat în calcul un buget mai generos, funcție de gradul de echipare care se dorește în amenajare. 

Dacă rolul Clientului este foarte important în prima parte pentru stabilirea temei de proiectare, prin discuțiile purtate, analiza pozelor de referință, completarea chestionarului și apoi analiza schițelor și oferirea feedback-ului, în cea de-a doua parte, ce cuprinde implementarea proiectului, rolul Clientului este în principal acela de a aproba produsele și achita la timp furnizorii pe masură ce șantierul avansează, astfel încât să nu existe întârzieri din acest punct de vedere. Acest rol minimal descris mai sus este bineînțeles luat în calcul pentru pachetul Project Management Gold, acolo unde toate activitățile ce țin de managementul proiectului cad în sarcina noastră, degrevând astfel Clienții de tot ce înseamnă plasare și gestionare comenzi, discuții tehnice cu toți furnizorii, discuții amănunțite cu meseriașii, echipele de muncitori și toți cei implicați direct în șantier, urmărirea bugetului și a stadiului de implementare al proiectului și multe altele. Funcție de gradul de implicare, dar și de bugetul pe care doresc să-l aloce Clienții pentru aceste activități opționale, prețul pachetului de project management scade sau crește.

Orice modificare majoră după aprobarea proiectului de către Client se tarifează suplimentar, conform contract, pentru acea zonă specifică, însă acestea sunt excepții foarte rare, deoarece discuțiile și analizele din fazele incipiente, care conduc la înțelegerea cât mai clară a cerințelor și nevoilor, există tocmai pentru a înlătura astfel de situații, cu posibile modificări majore.

Pentru a realiza o ședința foto a unui proiect de design interior este necesar ca absolut toate elementele proiectate să fie achiziționate și montate la locul lor, astfel încât tot tabloul să fie complet. De cele mai multe ori se întâmplă așa doar în cazul proiectelor pe care le implementăm noi, prin serviciile opționale de project management. Din păcate, nu toate proiectele au și această componentă de asistență sau nu se finalizează complet într-un timp rezonabil astfel încât să programăm ședința foto la final, existând cazuri în care Clienții decid ca anumite zone sau elemente din proiect să le achiziționeze ulterior, cel mai adesea din lipsa bugetului. Mai există, de asemenea, cazurile în care serviciile de implementare nu sunt contractate, Clienții având astfel libertatea de a pune în operă proiectul fie la o dată ulterioară, fie în etape, fie să achiziționeze produse similare cu cele propuse de noi, însă care per ansamblu nu reflectă întocmai proiectul de design conceput, astfel încât nu este de interes să efectuăm o ședință foto la final.

Scroll to Top